Friday, 31 August 2012 12:54

Κείμενο των συλληφθέντων στην πορεία της 21/8 για τη δολοφονία του Τόνυ Ονούα

Written by 
Rate this item
(0 votes)

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΝΙΓΗΡΙΑΝΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΙΣ 21/8/07

 

«Δεν ξεχνάμε κανέναν που έχασε τη ζωή του από τα χέρια της Ελληνικής Αστυνομίας.»

Συμμετείχαμε στην πορεία της 21/8/07 που καλέστηκε από τη Νιγηριανή κοινότητα Θεσσαλονίκης ως συνέχεια των κινητοποιήσεων της κοινότητας και αλληλέγγυων ατόμων και συλλογικοτήτων για να καταγγελθεί το ανελέητο κυνηγητό των Νιγηριανών μικροπωλητών CD από την αστυνομία, αποκορύφωμα του οποίου ήταν ο «τυχαίος θάνατος ενός Νιγηριανού», του Τόνυ Ονούα που στις 18/8/07 κυνηγήθηκε από άνδρες της ασφάλειας στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς... Το κυνηγητό κατέληξε με τον Τόνυ να κείτεται νεκρός στον πεζόδρομο μετά από πτώση από το μπαλκόνι καφετέριας.

Στην πορεία αλληλεγγύης της 21/8, οι δυνάμεις καταστολής έκαναν από την πρώτη στιγμή αισθητή την παρουσία τους πλευρίζοντας τους διαδηλωτές λίγο μετά την Ιασωνίδου. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν προς στιγμήν χάρη στην ψυχραιμία των διαδηλωτών. Όμως, προς το τέλος της πορείας, και επί της οδού Αγγελάκη, τα ΜΑΤ επιτέθηκαν στην πορεία με αποτέλεσμα να την διαλύσουν με χημικά και βία. Όπως μάθαμε αργότερα, αφού είχαμε αφεθεί ελεύθεροι, η αφορμή για την επίθεση ήταν κάποια αντικείμενα που εκτοξεύθηκαν μέσα από την πορεία.

Εκείνο το βράδυ η αστυνομία συνέλαβε 21 άτομα. Έντεκα πιαστήκαμε στον 7ο όροφο οικοδομής, όπου βρήκαμε καταφύγιο από τα χημικά των ΜΑΤ. Μας περίμενε μια διμοιρία μέσα στην είσοδο της οικοδομής για να μας χτυπήσει, αλλά κατόπιν προτροπής ενός ασφαλίτη που αντιλήφθηκε τις κάμερες αποφεύχθηκε ο ξυλοδαρμός. Ανάμεσα στους 11 είχαμε και μία ανήλικη κοπέλα με ψώνια στα χέρια, που περνούσε τυχαία από την περιοχή και τελικά αφέθηκε ελεύθερη χωρίς κατηγορίες, γεγονός που καταδεικνύει πως οι συλλήψεις έγιναν στο σωρό. Οι άλλοι δέκα, αφού δεχτήκαμε μεγάλη ποσότητα δακρυγόνων, και χωρίς να μπορούμε να έχουμε αντίληψη του τι συμβαίνει, ξυλοκοπηθήκαμε και συλληφθήκαμε πάνω στο αριστερό πεζοδρόμιο της Αγγελάκη (απέναντι από τη ΔΕΘ), ενώ τα ΜΑΤ σταμάτησαν να μας ξυλοκοπούν, όταν ένας διμοιρίτης αντιλήφθηκε τις τηλεοπτικές κάμερες και έδωσε διαταγή στους υπόλοιπους να σταματήσουν.

Οδηγηθήκαμε στη ΓΑΔΘ, όπου και κρατηθήκαμε στους διαδρόμους για πάνω από 18 ώρες χωρίς να μας αφήσουν να δούμε ούτε τους δικηγόρους μας, ούτε γιατρό για όσους από μας είχαν τραυματιστεί. Η αστυνομία προσπάθησε να μας εξαπατήσει, βάζοντάς μας με έμμεσες απειλές να υπογράψουμε πως συλληφθήκαμε στις 10:30 π.μ. της 22/8, ενώ μας είχαν συλλάβει μεταξύ 9:00 και 9:30 μ.μ. της 21/8, κάτι που φυσικά και ΔΕΝ υπογράψαμε. Για όλο το πρώτο βράδυ, ένας-ένας περνούσαμε από το γραφείο του Διευθυντή της Κρατικής Ασφάλειας, ο οποίος μας διαβεβαίωνε πως θα κάνουμε μια «φιλική κουβεντούλα» που δε θα χρησιμοποιηθεί πουθενά. Κατά τη διάρκεια της «φιλικής κουβεντούλας» ένας ασφαλίτης κρατούσε πρακτικά. Αυτά τα πρακτικά, όμως, δόθηκαν τελικά στην εισαγγελία πριν μας οδηγήσουν εκεί. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τις έρευνες σε σπίτια πολλών από εμάς, την πλήρη καταγραφή των στοιχείων μας (φωτογραφίες με νούμερα, αποτυπώματα, καταγραφή ιδιαίτερων σημαδιών όπως ουλές, τατουάζ, καταγραφή γραφικού χαρακτήρα κλπ.) και την παράνομη κράτησή μας χωρίς να δούμε δικηγόρους, δημιουργεί έναν εκρηκτικό συνδυασμό που αν γίνει κανόνας μπορεί να οδηγήσει σε παλιές εποχές κρατικής τρομοκρατίας χωρίς να χρειαστεί να περάσει κάποιος σχετικός νόμος.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να τονίσουμε πως το δεύτερο βράδυ που «φιλοξενηθήκαμε» στη ΓΑΔΘ, οδηγηθήκαμε στα κρατητήρια του 3ου ορόφου, όπου και αντικρίσαμε μία κατάσταση που δε θα μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε. Από τους καλογυαλισμένους λευκούς διαδρόμους της ΓΑΔΘ, με γραφεία και αστυνομικούς να πηγαινοέρχονται, με το που περάσαμε δύο καγκελόπορτες βρεθήκαμε σε μια άλλη εποχή. Σκοτεινά κελιά γεμάτα με εξαθλιωμένους ανθρώπους που κοιμούνται σε κρεβάτια με ψύλλους. Τα κελιά δεν έχουν τουαλέτες και οι κρατούμενοι πρέπει να παρακαλάνε τους φρουρούς για να πάνε τουαλέτα και για να πιούνε νερό. Μετανάστριες και μετανάστες και ανήλικα παιδιά από Αλβανία και Σερβία κρατούνται, επίσης, σε αυτόν το στάβλο με τα κάγκελα και τις ακαθαρσίες για μήνες. Μπροστά στα μάτια μας ένα από αυτά τα παιδιά παρακαλούσε για νερό τους φρουρούς και η απάντηση που πήρε ήταν «Άντε ρε, ήπιατε νερό πριν από 2 ώρες και θέλετε πάλι»!!! Σε 70 κρατούμενους αντιστοιχούν 3 τουαλέτες εκ των οποίων η μία ήταν εκτός λειτουργίας. Εκεί μέσα κρατούνται άνθρωποι για 3 ή και 4 μήνες γιατί οι κανονικές φυλακές είναι υπερπληθείς . Το μεσαιωνικό σκηνικό συμπληρώνεται από την πλήρη έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Όλο το βράδυ, κάποιοι τοξικομανείς κρατούμενοι εκλιπαρούσαν για βοήθεια και δεν υπήρχε κανείς για να τους βοηθήσει. Το πρωί και λίγο πριν φύγουμε από τα κελιά για να οδηγηθούμε στα δικαστήρια, ένας κρατούμενος έπαθε κρίση επιληψίας. Οι φρουροί έφτασαν μετά από 3-4 λεπτά (αρκετό χρονικό διάστημα για να κινδυνέψει η ζωή του κρατούμενου), παρόλο που στους διαδρόμους των κρατητηρίων υπήρχαν κάμερες για να παρακολουθούν όλα τα κελιά. Τελικά, το τραγικό σκηνικό ολοκληρώθηκε όταν οι φρουροί, μη γνωρίζοντας πώς να αντιμετωπίσουν το περιστατικό (το μόνο που έκαναν ήταν να τον σύρουν έξω από το κελί), αναγκάστηκαν να ανοίξουν το κελί ενός άλλου κρατούμενου προκειμένου να του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Μάλιστα στο τέλος, οι φρουροί άρχισαν να διαπληκτίζονται μεταξύ τους, γιατί αυτό δεν επιτρέπεται.

Αργότερα, οδηγηθήκαμε με χειροπέδες μέσα στην κλούβα και με ισχυρή αστυνομική συνοδεία (ακολουθούσε κλούβα με ΜΑΤ, περιπολικά μπρος και πίσω αλλά και ζητάδες) μας πήγαν στα δικαστήρια και από τα υπόγεια των δικαστηρίων στον εισαγγελέα, για να μη μας δουν οι γονείς, οι φίλοι και οι σύντροφοι που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από τα δικαστήρια.

Εμφανιστήκαμε μπροστά στον εισαγγελέα ο οποίος μας έβγαλε ένα λογύδριο για το ελληνικό σύνταγμα και το σεβασμό απέναντι σε αυτό… και κατέληξε λέγοντας πως θα επιδείξει καλή διάθεση και θα μας αφήσει ελεύθερους, αλλά να μη το εκλάβουμε αυτό ως αδυναμία του κράτους...

Ενώ από την ασφάλεια πήγαμε στα δικαστήρια και οι 20 με την κατηγορία της «διατάραξης της κοινής ειρήνης», ο εισαγγελέας φόρτωσε στους 10 που πιάστηκαν στο πεζοδρόμιο της Αγγελάκη και την κατηγορία της «πρόκλησης σοβαρών σωματικών βλαβών από κοινού και κατά συρροή».

Πρέπει να τονίσουμε πως ο προϊστάμενος της εισαγγελίας που είχε την ευθύνη της επίβλεψης και καθοδήγησης της υπόθεσης ήταν ο εισαγγελέας Φλωρίδης, γνωστός για τις προσπάθειες του για την κατάργηση του ασύλου πέρσι στις 17 Νοέμβρη 2006 που είχε ως αποτέλεσμα την ενορχηστρωμένη παρακρατική επιχείρηση της αστυνομίας και κατέληξε με τον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή από τους κουκουλοφόρους ασφαλίτες και ΟΠΚιτες. Εμείς που κατεβήκαμε αλληλέγγυοι στον πόνο και την οργή των Αφρικανών μεταναστών που βιώνουν στο πετσί τους καθημερινά την αστυνομική βία, εκλαμβάνουμε την κατηγορία της «διατάραξης της κοινής ειρήνης», που είναι κοινή σε όλους μας, ως ποινικοποίηση της συμμετοχής μας στην πορεία αλληλεγγύης της 21/8. Και κατ’ επέκταση, ποινικοποίηση της ίδιας της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ως ανθρώπινης αξίας.

Όσο για την κατηγορία που τελευταία στιγμή μας χρέωσε ο εισαγγελέας, της «πρόκλησης σοβαρών σωματικών βλαβών από κοινού και κατά συρροή», έχουμε να πούμε πως είναι μια προσπάθεια να διαστρεβλωθούν τα γεγονότα κατά τη σύλληψή μας, δηλαδή να αντιστραφεί το γεγονός πως ξυλοκοπηθήκαμε και πως κάποιοι από εμάς υπέστησαν τραυματισμούς σε επικίνδυνα σημεία όπως ο αυχένας, ενώ άλλοι έχουν ακόμη εγκαύματα από τα χημικά των ΜΑΤ.

Ούτε η αστυνομική βία, ούτε οι νομικές κυρώσεις μπορούν να μας τρομοκρατήσουν. Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙΤΑΙ. Ειδικά, όταν αυτή σπάει τους κοινωνικούς διαχωρισμούς που επιβάλλονται από την εξουσία και ενώνει τα κατακερματισμένα κοινωνικά κομμάτια. Έχουμε όλοι καθήκον, ως αντιστεκόμενοι άνθρωποι, να σταθούμε στο πλευρό όσων απαιτούν τα δικαιώματά τους και παλεύουν για την αξιοπρέπεια.

19/9/07,
16 από τους συλληφθέντες της πορείας αλληλεγγύης (21/8/07)

 

 

...επιστροφή στο αφιέρωμα "O τυχαίος θάνατος ενός μετανάστη μικροπωλητή"

 

Read 7613 times Last modified on Sunday, 02 September 2012 19:08