Monday, 27 August 2012 19:57

Συνέντευξη πάνω στο θέμα με σύντροφο που έζησε τα γεγονότα από κοντά

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Η απομαγνητοφώνηση της εκπομπής έγινε με πολύ μικρές αλλαγές, ώστε να μπορεί να αποδοθεί σε γραπτό κείμενο το περιεχόμενο της συνεντευξης και μόνο.

 

Γραπτά ολόκληρη η συνέντευξη:

 

 - Καλησπτερίζουμε τον Δάνη... Δάνη συμμετείχες στις κινητοποιήσεις που έγιναν μετά την δολοφονία του Τόνυ Ονούα; Πώς φτάνουν μέχρι εκεί τα πράγματα;

 

- Εμείς μάθαμε για το περιστατικό αμέσως μόλις συνέβη, δηλαδή ίσως και δέκα λεπτά αργότερα. 'Εγινε στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, που είναι ένας πεζόδρομος με πολλές καφετέριες και μπαράκια. Πληροφορηθήκαμε τι έχει συμβεί χωρίς όμως να έχουμε ακόμα πλήρη εικόνα. Στην αρχή μάθαμε ότι ένας μικροπωλητής CD βρέθηκε νεκρός στον πεζόδρομο χωρίς να ξέρουμε καταγωγή ή κάτι άλλο. Αυτό συνέβη στις 18 Αυγούστου 2007. Και βρισκόμαστε εκεί πέρα, μπροστά σε μια καφετέρια που έχει ισόγειο και ημιόροφο, και βλέπουμε έναν άνθρωπο με ανοιγμένο το κεφάλι και αίματα σε όλο το πεζοδρόμιο. Γύρω του υπάρχει μικρή αστυνομική δύναμη -γύρω στους δέκα αστυνομικούς- και γύρω από αυτή, πολλοί περαστικοί που έχουν σταματήσει ή έχουν βγει από καφετέριες, για να δουν τι γίνεται, όπως επίσης και Νιγηριανοί αλλά και άλλης καταγωγής μικροπωλητές.

 

-  Οι αντιδράσεις του κόσμου εκεί;

 

- Οι αντιδράσεις του κόσμου... πολύ σοκαρισμένοι. Πολλοί από τους Νιγηριανούς και τους άλλους μικροπωλήτες κλαίνε, άλλοι μιλάνε μεταξύ τους και αγκαλιάζονται... μια τέτοια κατάσταση. Τότε μίλησα με κόσμο από την καφετέρια εκεί πέρα, αν και ήταν σχεδόν φανερό τι είχε συμβεί. Μας εξηγούν ότι κυνηγήθηκε, αν και δεν ήταν η πρώτη φορά - έχουν ξαναγίνει αυτά στην Καλαμαριά από αστυνομικούς ή από άντρες της ασφάλειας με πολιτικά. Τους αναγνώρισαν από άλλες φορές, που έχουν σταματήσει κόσμο στον πεζόδρομο. Μπήκε στην καφετέρια, για να γλιτώσει και ανέβηκε στον ημιόροφο της καφετέριας, όπου υπήρχε και εκεί κόσμος. Τον ακολούθησαν οι δύο άντρες της ασφάλειας και στην προσπάθεια τους να τον συλλάβουν στο μπαλκόνι του ημιορόφου... εκεί δεν είναι σαφή τα πράγματα. Εκεί ή τον έριξαν στην προσπάθεια να τον ακινητοποιήσουν ή αυτός πήδηξε προσπαθώντας να γλιτώσει.

 

- Τι ακολουθεί μετά;

 

- Εκεί πέρα οι αστυνομικοί προσπαθούν να απωθήσουν τον κόσμο που μαζεύεται και να φτιιάξουν μια περιοχή γύρω από το νεκρό, που να μην μπορεί να πλησιάσει κανείς, Οι συμπατριώτες του κυρίως, οι Νιγηριανοί μικροπωλητές, δεν θέλουν να συμβεί κάτι τέτοιο κι έτσι ζητάνε να έρθει δικός τους ιατροδικαστής. Μας λένε ξεκάθαρα ότι δεν εμπιστεύονται την ελληνική αστυνομία, η ίδια το έκανε αυτό άρα δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη από ιατροδικαστή της ελληνικής αστυνομίας, για να βρεθούν τα πραγματικά αίτια του πώς βρέθηκε εκεί το σώμα του Ονούα. Αρχικά τα κανάλια μίλησαν για αυτοκτονία. Τώρα πώς γίνεται ένας άνθρωπος να αυτοκτονήσει στην καφετέρια, σε δημόσιο χώρο δηλαδή, και σε ημιόροφο αυτό είναι ένα άλλο θέμα...

 

-   Ο ιατροδικαστής τι είπε; Το επίσημο πόρισμα δηλαδή ποιό είναι; Αυτοκτονία;

 

-  Καταρχάς επίσημο πόρισμα εγώ δεν άκουσα ποτέ. Η αστυνομία είχε βγάλει μια επίσημη ανακοίνωση  μετά το πέρας  των γεγονότων, όπου έλεγε ότι ο (Τόνυ Ονούα) κυνηγήθηκε από αγνώστους και βρέθηκε μετά νεκρός... από αγνώστους τόσο απλό ήταν. Εκείνη τη βραδιά άρχισε να μαζεύεται και άλλος κόσμος, τον οποίο η αστυνομία προσπαθεί  να  διώξει σπρώχνοντάς τον. Τότε ξεσπούν οι πρώτες συμπλοκές, οι πρώτες αψιμαχίες συγκεκριμένα κατά τις οποίες εκδιώκονται από τον πεζόδρομο οι άντρες της αστυνομίας. Μετά εμφανίζονται ασφαλίτες που τους καταλαβαίνουν οι μικροπωλητές και τους κυνηγάνε. Μάλιστα ασφαλίτης φεύγει από τον πεζόδρομο τρέχοντας με το όπλο στραμμένο προς τον κόσμο προκειμένου να πυροβολήσει χωρίς όμως να το κάνει. Η κίνηση αυτή  ανάβει ακόμα περισσότερο τα αίματα, θα μπορουσε να συμβεί δεύτερη φορά μέσα σε ένα βράδυ. Οι Νιγηριανοί συνεχίζουν να ζητάνε να έρθει δικός τους ιατροδικαστής  και  τα κανάλια και ειδικά ξένα , για να δουν τι έχει γίνει. Αυτό ζητάνε από κόσμο που έχει έρθει ως αλληλέγγυος από άλλες περιοχές της Θεσσαλονίκης,  που είχαμε πάει, Αν εξαιρέσουμε τους περαστικούς και τους θαμώνες, που ήταν καμιά δεκαριά άτομα, είχαμε φτάσει τα πεντακόσια άτομα.  

 

- Και αυτά τα γεγονότα  μέχρι τι ώρα συνεχίζουν; Πώς λήγει η όλη ιστορία την πρώτη μέρα;

 

-  To πρώτο εκείνο βράδυ μπορεί να έχουμε φτάσει τα χίλια άτομα εκεί, δεν μπορώ να καταλάβω, αν είναι  άνθρωποι που απλώς κοιτάνε και θέλουν να καταλάβουν τι γίνεται εκεί ή αλληλέγγυοι. Αφού έχουν εκδιωχθεί οι ασφαλίτες, έρχονται τα ΜΑΤ. Εκεί πλέον γίνονται ανοιχτές συμπλοκές σε όλους τους γύρω δρόμους  και στον πεζόδρομο, στήνονται οδοφράγματα μπροστά στην εκκλησία στον κεντρικό δρόμο την Καλαμαριάς, γιατί όλη η προσπάθεια της αστυνομίας είναι  να πάρει το πτώμα.  Δεν  μπορεί να ελέγξει  τόσο κοσμο . Σκοπός των αστυνομικών είναι να πάρουν τον πεζόδρομο, να διώξουν τον κόσμο γύρω από το πτώμα και να πάρουν τον νεκρό. Όλη η προσπάθεια κυρίως των συμπατριωτών του Τόνυ Ονούα είναι να κρατήσουν αυτοί τον νεκρό, για να έρθει δικός του ιατροδικαστής. Και λήγει αργά το βράδυ, μπορεί και στις 4 το πρωί. Αρχίζει να βρέχει και σπάει ο πολύς ο κόσμος και  η αστυνομία  πλέον  ελέγχει τον πεζόδρομο. Στις γύρω περιοχές κινούμαστε όλοι εμείς, αλλά ήδη έχουν πάρει το νεκρό και τον έχουν φορτώσει σε ένα βανάκι, που ήρθε αργότερα, οπότε λήγει και η ιστορία την πρώτη μέρα.

 

- Την επόμενη μέρα τι ακολουθεί;

 

- Εκείνο το πρώτο βράδυ δίνεται ραντεβού από τους ίδιους τους Νιγηριανούς, να πραγματοποιηθεί το επόμενο απόγευμα κάτι σαν συγκέντρωση στο μέρος που έγινε ο τυχαίος θάνατος του μικροπωλητή από εκπαραθύρωση. Το απόγευμα μαζεύεται  κόσμος, πολύ περισσότερος απ' ό,τι αναμενόταν, και γίνεται πορεία στους δρόμους της Καλαμαριάς. Τη δεύτερη μέρα η αστυνομία είχε πολύ πιο διακριτική παρουσία, παρόλ' αυτά, όταν πήγαμε στην παραλία, όπου βρίσκεται και το ΑΤ Καλαμαριάς  -από εκεί πέρα λένε οι Νιγηριανοί ότι προέρχονται οι ασφαλίτες, που κυνήγησαν τον Τόνυ και τον έριξαν απ' το μπαλκόνι- υπάρχουν πάρα πολλές ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις: κλούβες των ΜΑΤ πάνω στα πεζοδρόμια, κανάλια στημένα στις ταράτσες των γύρω οικοδομών, δηλαδή ένα στημένο σκηνικό. Η αστυνομία προκαλεί με το που πλησιάζει η πορεία. Ακολουθούν και για δεύτερη μέρα επεισόδια  στον πεζοδρόμο.

 

- Τι γίνεται μετά; Τις επόμενες μέρες;

 

- Βασικά ήδη από τη δεύτερη μέρα στον πεζόδρομο μετά τα επεισόδια παρατηρείται ότι όχι μόνο η κοινότητα των Νιγηριανών αλλά οι μικροπωλητές συνολικότερα,  έχουν πάρει οι ίδιοι την υπόθεση στα χέρια τους. Αυτοί είναι που καλούν τις συγκεντρώσεις και τις πορείες. Δε γίνεται κάτι στο όνομά τους, γίνεται από αυτούς γι' αυτούς, για τον άνθρωπό τους που χάσανε. Δεν υπάρχει μια σύμπνοια, για να το πω έτσι, με αποτέλεσμα να καλείται και τρίτη πορεία στο κέντρο (της Θεσσαλονίκης), για να δει ο κόσμος  μια πορεία στο κέντρο της πόλης και να καταλάβει τι έχει συμβεί. Να ξεφύγουν, δηλαδή, τα γεγονότα από τα όρια της Καλαμαριάς και μόνο.  Δεν υπάρχει όμως η ίδια παρουσία κόσμου που υπήρχε το πρώτο βράδυ και την δεύτερη μέρα έξω από το ΑΤ Καλαμαριάς. Την τρίτη μέρα, δηλαδή, των επεισοδίων με μια μέρα κενό, που έγιναν οι συνελεύσεις στις 21.8, ενώ έχουμε μια πορεία των 600 ατόμων οι μετανάστες που συμμετέχουν, οι μικροπωλητές και οι Νιγηριανοί, είναι πολύ λιγότεροι από τις προηγούμενες ημέρες. Να τονίσω αυτό εδώ, ότι ο πρόεδρος της Νιγηριανής κοινότητας είναι ξεκάθαρο ότι προσπαθεί να μαζέψει τα πράγματα λέγοντας στους συμπατριώτες του να πιστέψουν στην ελληνική αστυνομία, να πιστέψουν ότι έιναι ένας αντικειμενικός θεσμός, τα γνωστά δηλαδή.

 

 -  Ήταν ο επιτετραμένος της Νιγηρίας ο Μοχαμεντ Σανί Ντολέ του οποίου έχουμε εδώ την δήλωσή του που συνιστά στους συμπατριώτες του να παραμείνουν ήρεμοι και να αποφεύγουν τις παρεισφρύσεις των αναρχικών στις πορείες τους μετά από συνάντηση με τον διευθυντή της αστυνομίας στην Θεσσαλονίκη.

 

- Αυτό γίνεται το ίδιο βράδυ με τις συλλήψεις στο κέντρο, όπου πολύ ισχυρή παρουσία της αστυνομίας χτυπάει στην Αγγελάκη περίπου στο τέλος της πορείας με αποτέλεμα τη διάλυσή της. Ενώ έχουμε συλληφθεί και μας έχουμε πάει στο αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλνίκης, γίνονται αυτές οι δηλώσεις σε ένα στυλ να κλείνουμε την υπόθεση, να λήγει έτσι και με κάποιο θεσμικό, με ή χωρίς εισαγωγικά, όργανο των ίδιων των μεταναστών.

 

- Τι κατηγορίες είχε στην αρχή η σύλληψη;

 

- Καταρχάς να πω ότι οι συλλήψεις έγιναν στο σωρό δηλαδή η πορεία χτυπήθηκε όπως ανέβαινε στην Αγγελάκη πρν καταλήξει στην Καμάρα. Υπήρχαν άπειρες διμοιρίες μπλε σε όλη την κλασική διαδρομή των πορειών, που μας ακολουθούσαν από πίσω, ενώ στα στενά υπήρχαν πράσινες διμοιρίες χωρίς κάποιο προφανή λόγο. Μετά μάθαμε ότι κάψανε κάποια μικροαντικείμενα  και τα πέταξαν σε ένα βανάκι εκεί κοντά στην Αγγελάκη. Έγινε μαζική χρήση χημικών, η πορεία διαλύθηκε και πιάστηκαν συνολικά 21 άτομα ως προσαγωγές αρχικά. 11 πιάστηκαν στον 6ο όροφο οικοδομής και άλλα 10 , μεσα σε αυτά κι εγώ, στο αριστερό πεζοδρόμιο, όπως ανεβαίνει η Αγγελάκη.

 

- Πρόσβαση σε δικηγόρο είχατε;

 

- Όχι. Με το που γίνονται οι προσαγωγές συνεχίζονται τα επεισόδια, ακολουθεί κυνηγητό και η πορεία χτυπιέται μέχρι το πανεπιστήμιο,ενώ  άλλους τους τρέχουν προς Ναυαρίνου στα στενά. Εμάς μαζί με αυτούς που πιάστηκαν στην οικοδομή μας μαζεύουν στο πεζοδόμιο  και μας βάζουν λίγους λίγους σε ασφαλίτικα ή σε κλουβάκια της αστυνομίας και μας πηγαίνουν στο αστυνομικό μέγαρο Θεσσαλονίκης. Δεν ξέρουμε ούτε τι μας προσάπτεται ούτε για ποιό λόγο είμαστε μέσα. Τα δύο πρώτα εικοσιτετράωρα δικηγόρο δεν είδαμε, παρά μόνο την τρίτη μέρα.

 

- Τραυματίες είχατε εκείνη την ώρα;

 

- Υπήρξαν τραυματίες με ανοιγμένες μύτες, με χτυπήματα στον αυχένα και με εγκαύματα από τα χημικά που έπεσαν πάνω στον κόσμο.

 

- Οι κατηγορίες που σας πρόσαψε η αστυνομία;

 

- Καταρχάς να πω ότι το πρώτο βράδυ μέσα, ενώ ήμαστε σε ένα διάδρομο φρουρούμενοι ξύπνιοι όλη τη νύχτα, μας καλούν  έτσι ξαφνικά μετά τα μεσάνυχτα για φιλική κουβεντούλα με τον κρατικάρχη, δηλαδή με τον διευθυντή της κρατικής ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Η κουβεντούλα φυσικά, όπως γίνεται τις περισσότερες φορές, καταγράφεται σε πρακτικά τα οποία κρατά ένας άλλος αστυνομικός και παρουσιάζονται στον εισαγγελέα. Οπότε αυτό με τις φιλικές κουβέντες δεν είναι αυτό, "άντε πες μας δυο κουβέντες να σε αφήσουμε"... Δεν ισχύει αυτό το πράγμα. αυτά καταγάφονται και μετά μπορούν να χρησιμοποηθούν.

 

- Χρησιμοποιήθηκαν αυτά στη δικογραφία;

 

-Στην δικογραφία εμφανίστηκαν σύντομες περιγραφές για το τι είπε ο καθένας. Ακόμα και αν είπε "δεν έχω να πω τίποτα" καταγράφηκε και αυτό, ή ακόμα και με "ποιον ήσουν μαζί στην πορεία" και όποιος είπε ένα όνομα καταγράφηκε. Δηλαδή παρουσιάστηκε μια με δύο προτάσεις για τον καθένα  τι ειπώθηκε σε αυτήν την "φιλική" κουβέντα με τον κρατικάρχη .

 

- Ήσασταν όλοι τελικά σε μία δικογραφία;

 

- Η αστυνομία μας έστειλε όλους στον εισαγγελέα με μια δικογραφία, όλοι με διατάραξη κοινής ειρήνης. Βρεθήκαμε στον εισαγγελέα με μια μεταγωγή λίγο τραβηγμένη για εκείνη την εποχή. Τώρα είναι πιο συνηθισμένα αυτά τα πράγματα και πιο συχνά. Μας μετέφεραν είκοσι άτομα με κλούβα, με κλούβα ΜΑΤ να μας ακουλουθεί, δεξιά αριστερά ζητάδες και μας έβαλαν στα δικαστήρια απ' το υπόγειο . Σπάνια έβλεπες τέτοιου είδους μεταγωγές για πλημμελήματα. Ο εισαγγελέας αμέσως μας βγάζει ένα λογίδριο για το ελληνικό σύνταγμα και για το σεβασμό σε αυτό και λέει ότι θέλει να δείξει καλή διάθεση. Παρόλ' αυτά μας φορτώνει και μια δεύτερη κατηγορία όσους ήμαστε στο πεζοδρόμιο για σοβαρές σωματικές βλάβες από κοινού και κατά συρροή σε 5 αστυνομικούς. Μας λέει ότι μας κάνει και χάρη που δεν μας προφυλακίζει και να μην το εκλάβουμε ως αδυναμία του κράτους.

 

- Αυτή η κατηγορία παρέμεινε μέχρι το τέλος, που έγινε η δίκη;

 

- Ναι, για πέντε χρόνια. Το διακστήριο έγινε μετά από 5 χρόνια μετά, στις 22 Ιουνίου (2012), δικάστηκαν οι 19 από τους 20. Για μία από εμάς εκκρεμεί ακόμα το δικαστήριο, μιας και έγινε δικηγόρος και πρέπει να αποφασίσει ανώτερο δικαστήριο, εφετείο. Οι υπόλοιποι 19 αθωωθήκαμε όλοι μετά από πέντε χρόνια.

 

-  Η δίκη πώς εξελίχθηκε; Πώς στήθηκε το σκηνικό; Ποιοί ήταν μάρτυρες; Ποιοί σας υποστήριξαν;

 

- Είχαμε υποστήριξη από συντρόφους και από φίλους. Δεν έγινε κάποια συγκέντρωση αλληλεγγύης μετά από τόσα χρόνια και δεν καλέστηκε κάτι ανάλογο, γιατί κάθε φορά που καλούσαμε στο παρελθόν για τη δίκη, παίρναμε αναβολή. Δεν ξέραμε κάθε φορά, αν θα γινόνταν το δικαστήριο. Υπήρξε παρουσία αρκετών συντρόφων μας. Εκεί εμφανίστηκαν πέντε από τους αστυνομικούς που μας κατηγορούσαν, αν δεν κάνω λάθος, δεν τα θυμάμαι και τόσο καλά, και πέφτανε σε τόσο μεγάλες αντιφάσεις που οι κατηγορίες έπεσαν. Οι δύο απ' τους πέντε προσπαθούσαν να εμφανίσουν  ποιούς έπιασαν και τι επεισόδια έγιναν εκείνη τη μέρα και τους τραυματίσαμε και αναφέρονταν στην πορεία χαρακηρίζοντάς την όχλο όλη την ώρα. Λέγανε ότι υπήρχε στην πορεία μια ομάδα των πενήντα άτομων και μια δεύτερη. Η μία ήταν μπροστά δεξιά ενώ η δεύτερη πίσω αριστερά. Η ομάδα μπροστά έκανε υλικές καταστροφές, ενώ η πίσω αριστερή όμαδα χτυπούσε μόνο αστυνομικούς. Παρουσίασαν δύο 50μελείς ομάδες πάνοπλες, με αποτέλεσμα να ρωτήσει μέχρι και ο ίδιος ο πρόεδρος πώς σε μια ειρηνική πορεία τριακοσίων ατόμων  να παρεισφρήσουν εκατό πάνοπλοι. Ένας στους τρεις πάνοπλος; Δηλαδή τι είδους παρείσφρηση είναι αυτή; Και ποιές είναι οι βίαιες πορείες δηλαδή; Τέτοιες χαζομάρες κατέθεταν...

 

- Φυσικά, όμως, δεν έγινε κανένα περαιτέρω κάλεσμα για τους αστυνομικούς που ψευδοκατέθεσαν; Απλώς αθωωθήκατε ευτυχώς;

 

-Υπήρξε αστυνομικός που κατέθεσε ότι τον ανάγκασε η υπηρεσία να καταθέσει, ενώ ο ίδιος έλεγε όλη την ώρα "δεν ξέρω τίποτα, τραυματίστηκα και δεν θυμάμαι τίποτα".

 

- Σήμερα τι γίνεται στη Θεσσαλονίκη; Μαθαίνουμε ότι έχουμε παρόμοια γεγονότα, η αστυνομία επιτίθεται στους μικροπωλητές στη Ροτόντα.

 

- Σήμερα πριν γίνει η επιχείρηση "Ξένιος Ζευς", υπήρχε όλη την χρονιά έντονη παρουσία της αστυνομίας ειδικά την άνοιξη στην περιοχή της Ροτόντας. Αυτό ξεκίνησε και μέσω του δημοτικού συμβουλίου, όπου επιτροπές πολιτών, που δεν τους ξέρει κανείς, ζητούσαν απ' το δήμαρχο να καθαρίσει την περιοχή.

 

- Επιτροπές αγανακτισμένων πολιτών;

 

- Αυτοί οι αγανακτισμένοι πολίτες...βέβαια, δεν ξέρω, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτήν την λέξη, γιατί πλέον έχει κι άλλο νόημα.

 

- Σημειολογικά όμως αυτό ήταν πάντα.

 

- Ναι, αυτό ήταν όντως. Μη νομίζει κάποιος ότι εννοώ αυτούς τους αγανακτισμένους που εμφανίστηκαν στις πλατείες, αν και μπορεί και κάποιοι να είναι οι ίδιοι - καθόλου απίθανο. Εμφανίστηκαν και ζητούσαν αστυνόμευση, να μην βλέπουν οι τουρίστες αυτό το θέαμα, να μην ψωνίζουν απ' τους μικροπωλητές αλλά από τα μαγαζιά τους. Βέβαια, μαγαζιά με ανάλογα εμπορεύματα στη Ροτόντα, που εχουν γίνει τα πιο πολλά περιστατικά, δεν υπάρχουν. Τα περισσότερα είναι καφετέριες, μαγαζιά με ρούχα και παπούτσια δεν υπάρχουν. Οι πάγκοι των μικροπωλητών από την άλλη έχουν μπιχλιμπίδια, ρούχα, παπούτσια. Έχουμε συνεχή παρουσία με πεζές περιπολίες, εμφανίστηκαν μάλιστα και ΜΑΤ, ενώ ο ίδιος έχω δει περιστατικό με μηχανές "Ζήτα" και "ΔΙ.ΑΣ." να μπαίνουν με τις σειρήνες μέσα στην πλατεία, να κυνηγούν κόσμο στα παρτέρια, άλλοι να εγκλωβίζονται μέσα σε οικοδομές και να τους βγάζουν έξω.

 

- Υπάρχει, βέβαια, απ' ό,τι έχουμε μάθει μια καλή συνεννόηση μεταξύ των μεταναστών απ' όλες τις μεριές. Έχουν αποκτήσει και μια καλή επαφή και σύνδεση με κάποιους δικούς μας. Ισχύουν αυτά; Υπάρχει κόσμος που στηρίζει αυτή τη σχέση;


- Έγιναν κάποιες συνελεύσεις αυτήν την χρονιά και βρέθηκε κόσμος, ο οποίος προσπάθησε να οργανώσει κάποια πράγματα εκεί στην περιοχή ειδικά στη Ροτόντα. Καλό θα ήταν να γίνουν και σε άλλες περιοχές και να πραγματοποιηθούν  κάποιες εκδηλώσεις/συναυλίες σε δημόσιο χώρο. Έχουν γίνει μερικές κινήσεις. Εγώ δεν συμετέχω σε αυτό το συντονιστικό. Δε θέλω να μιλήσω για άλλους, αλλά η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία των μεταναστών δεν συμμετέχει σ' αυτό. Υπάρχουν, βέβαια, και μετανάστες, που παίρνουν μέρος. Αλλά το τελευταίο περιστατικό με  Ζητά-δες και ΔΙ.ΑΣ., που έγινε στην Ροτόντα, έγινε, όταν μεταναστες χτυπήθηκαν μεταξύ τους. Βέβαια, αυτό δε γίνεται συνέχεια. Τις περισσότερες φορές με το που βγάζουν τους πάγκους, έρχονται και μαζεύουν κόσμο. Τελευταία φορά που έγινε κάτι, έγινε με αυτήν την αφορμή. Η δικιά μου άποψη είναι ότι οι ίδιοι οι μετανάστες, πρέπει να έχουν τον πρώτο λόγο για τον εαυτό τους και οι υπόλοιποι να συνδράμουμε. Δεν γίνεται... η αλληλεγγύη για κάποιους άλλους νομίζω ότι έχει κάποια όρια.

 

- Καταλαβαίνω μια χαρά τι σημαίνει αυτό. Έχεις κάτι άλλο να προσθέσεις; Κάτι άλλο πάνω στην υπόθεση;

 

- Εγώ νομιζω ότι, όταν μιλάμε για τέτοιου είδους ζητήματα αλληλεγγύης προς τους άλλους, αυτούς που έχει ορίσει η κοινωνία ως άλλους... καθιστούμε κάπως μονοδιάστατο το μεταναστευτικό, όταν το αντιμετωπίζουμε ως ένα ζήτημα. Νομίζω ότι, όταν αναφερόμαστε στο μεταναστευτικό, είναι σα να μιλάμε για όλα τα υπόλοιπα ζητήματα παράλληλα, όπως με το κοινωνικό ζήτημα, το οποίο μπορεί να εμπεριέχει όλα τα υπόλοιπα ζητήματα. Το ίδιο συμβαίνει και με το μεταναστετυτικό, που έχουμε πάρα πολλές κοινότητες, οι οποίες δεν είναι ομοιογενείς μεταξύ τους. Κάθε περίπτωση είναι πολύ ξεχωριστή, δε γίνεται να την τσουβαλιάζουμε με όλες τις άλλες. Αντίθετα πρέπει να την προσεγγίζουμε ξεχωριστά ανάλογα με τον τόπο, τις ιδιαιτερότητες, τους ανθρώπους και τις προθέσεις τους, τι θελουν να κάνουε και πώς οργανώνονται. Δεν είναι ένα μονοδιάστατο ζήτημα.

 

- Τώρα στη Θεσσαλονίκη με αυτήν την επιχείρηση υπάρχει κάποια κινητικότητα με συλλήψεις μεταναστών; Ή κυρίως στην Αθήνα ό,τι γίνεται;

 

-Η αλήθεια είναι ότι δεν γίνεται κάτι  πολύ διαφορετικό απ' αυτό που συνέβαινε πριν τον χαμό που στην Αθήνα. Συνεχίζει η καταστολή έτσι όπως υπήρχε. Όπως και πριν τον "Ξενιο Ζευς", έτσι είναι και τώρα. Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου κάτι το οποίο είναι πιο κατασταλτικό απ' ό,τι ήταν πριν. Το προηγούμενο απ' αυτό που γινόταν δεν το είχαμε ξαναδεί τα τελευταία χρόνια. Μόνιμη παρουσία, δηλαδή. Όλη μέρα πάνε και διώχνουν από παντού τους μικροπωλητές κυνηγώντας τους στη μέση του δρόμου με τις μηχανές. Και φυσικά αυτά τα πράγματα δεν τα `χει μάθει η ελληνική αστυνομία, δεν έχει μάθει από τα δικά της λάθη  ούτε και σκοπεύει να μάθει ποτέ. Να κυνηγάς ανθρώπους με μηχανές μεγάλου κυβισμού στα πεζοδρόμια... και για αυτούς που κυνηγάς και για τους παρευρισκόμενους.

 

- Ξέρουμε μια χαρά πού οδηγούν αυτά. Κάθε τόσο έχουμε και ένα γεγονός στην "Ευρώπη φρούριο". Από τη δικιά μας πλευρά δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι άλλο. Ευχαριστούμε.

 

- Έγινε. Κι εγώ σας ευχαριστώ.

 

-Συντροφικά χαιρετίσματα από εδώ...

 

 

...επιστροφή στο αφιέρωμα "O τυχαίος θάνατος ενός μετανάστη μικροπωλητή"

 

 

 

Read 7695 times Last modified on Monday, 03 September 2012 12:56